معرفی سنگ مرجان
مرجان از واژه یونانی کرال (Coral) به معنای ناشناخته میباشد. با توجه به شواهد به دست آمده پیشینه استفاده از این سنگ به دوران سنگی و عصر آهن بر میگردد. این سنگ توسط آبزیان بسیار ریز به نام پولیپ مرجانی تشکیل میشود.
رومیان از شاخه های مرجانی به عنوان گردنبند برای فرزاندان خود به منظور محافظت از خطرات استفاده میکرده اند.
فرانسوی ها نیز در جنگها به منظور حفاظت از خود این سنگ را به همراه داشته اند . ایتالیایی ها برای چشم زخم و درمان ناباروری از آن استفاده میکرده اند.
مشخصات سنگ مرجان
این سنگ دارای ترکیب شمیایی CaCO3 کلسیوم کربنات و طیف رنگی سفید، قرمز، سیاه، خاکستری، صورتی و نارنجی میباشد. محبوب ترین رنگ مرجان قرمز است و آن را روبروم کورالیوم (Corallium rubrum) می نامند که بیشتر از دریای مدیترانه یافت میشوند. منطقه ای در نزدیکی ناپل در ایتالیا به نام Torre del Greco مرکز اصلی تجارت این سنگ در جهان است.
کلیواژ آن به صورت صدفی شکل و دارای جلای شیشه ای با شفافیت مات تا شفاف است. مرجان دارای ضریب شکست نور 1.48 – 1.65 و شکست دوگانه 0.172 با سختی 3 – 4 در مقیاس موس میباشد. این گوهر دارای رنگ خاکه سفید و سیستم کریستالی هگزانول و فاقد فلورسانس است.
سنگ های کهربا، مروارید و آمولیت مشابه مرجان میباشند.
تشخیص مرجان اصل
بسیاری از مرجان هایی که در بازار فروخته وجود دارند از استخوان های طبیعی، کامپوزیت، اپوکسی، مواد پلیمری، شیشه، شاخ، سرامیک و پلاستیک ساخته میشوند. تمامی این نمونه های تقلبی بدست آمده بیشتر با روش رنگ دهی بهسازی میشوند.
نوع جدیدی از مرجان ها که به تازگی در بازار فروخته می شود سنگ مرجان چراغ دار نام دارد که تقلبی است و عمدتا در کشور های شرقی مانند اندونزی تولید میشوند این مرجان های تقلبی از پلاستیک ساخته شده و با استفاده از نوعی باطری در آن این مرجان در تماس با آب و دست انسان روشن می شود.
با استفاده از طیف سنج مادون قرمز، رامان، اسپکتروسکوپی فوتولومینسنس و میکروسکوپ میتوان به اصالت مرجان اصل پی برد ولی از جمله روش های غیر آزمایشگاهی که میتوان استفاده کرد استفاده از استون است که اگر مرجان رنگ پس بدهد تقلبی بودن آن آشکار می شود.
تنوع گونه ای سنگ مرجان
مرجان سفید: یکی از تاثیرات افزایش گرمای جهانی بر روی مرجان ها است و انواع رنگ سفید مرجان هر ساله افزایش می یابد چرا که این موجودات به تغییرات دمایی حساس هستند همینطور آلودگی دریا و شکار بیرویه حیاتشان را به مخاطره انداخته است. این مرجان به علت افزایش دما دچار استرس شده و باعث رنگ رفتگی و سفید شدن آن میشود.
مرجان طلایی: این مرجان که در هاوایی یافت میشود و رنگی شبیه چشم ببر دارد بسیار کم است.
مرجان آبی: این مرجان درختی شکل نیست و به گونهی بافتی بلورین از جنس آراگونیت میباشد. و بیشتر در ژاپن یافت میشوند.
مرجان سیاه: جنس این مرجان از پروتئین است برخلاف سایر مرجان ها که از کلسیوم کربنات هستند و به دلیل اعتقاد به اینکه ضد ارواح خبیث می باشند بازار فروش خوبی دارند و بیشتر در هاوایی آمریکا، مجمعالجزایر مالزی و استرالیا یافت میشوند.
مرجان قرمز: این مرجان شکل درخت گونه دارد و بیشتر از 20 سانتیمتر رشد میکند. مرجان قرمز بیشتر در دریاهای چین، هند و اقیانوس آرام یافت میشوند.
خلیج فارس مهد سنگهای مرجانی
متاسفانه به علت عدم مدیریت و نظارت از سمت مسئولین اکوسیستم خلیج فارس رو به نابودی پیش میرود چرا که به علت برداشت های غیر قانونی انواع آبزیان و به خصوص مرجان ها و همین طور قاچاق آنها این روند به سرعت در حال انجام است. در خلیج فارس حدود 150 گونه مرجانی وجود دارد.
نحوه نگهداری از مرجان
این سنگ در برابر فشار، حرارت، مواد اسیدی و شوینده ها ،ضربه و نور آفتاب به صورت مداوم بسیار آسیب پذیر است. این سنگ به دلیل سختی پایین آن نباید در کنار سنگ هایی مثل یشم، عقیق، زبرجد، یاقوت و دیگر سنگ هایی که سختی بیشتری از آن دارد نگهداری شود. برای تمیز کردن آن از آب ولرم میتوان استفاده کرد.
خواص درمانی سنگ مرجان
1- باعث ایجاد تعادل و تنظیم چاکرای اول میشود.
2- طبق باور های کهن در دفع سحر و باطل کردن چشم زخم کاربرد دارد.
3- به درمان افسردگی کمک میکند.
4- در بهبود عملکرد مثانه و کلیه تاثیرگذار است.
5- استخوان ها را استحکام می بخشد و سیستم گردش خون را تقویت میکند.
6- این سنگ نماد زندگی در بسیاری از فرهنگ ها است.
7- باعث بهبود عملکرد قلب میشود و سلول های خونی را بازسازی میکند.